Computer woes.

So to celebrate me getting a new motherboard/CPU/Memory combo I decided to top it off with my new Coolmaster Case which I got in the mail yesterday. Being all nice and prep’d to get this new case all together I drove right into moving my parts over… but I decided to leave my memory and CPU on the board as I moved it (my mistake). Well thanks to the weight of my 8 GB of memory and the CPU heatsink I bloody well broke my old motherboard (new one yet needs to be sent in for RMA) while I was holding it.  So now I’m with out my awesome setup until I get my new motherboard back from NCIX, but on the bright side at least the new case turned out really cool as well.

Oops… they did it again.

Well it seems my faithful cell provider sadly broke the Internet on their cellular network  again*sigh*. I’m referring back to the previous problem I had with accessing any streaming services on the mobile browser on my Samsung u740 about a year or so ago. They eventually fixed the previous problem after about 1-2 months of me acquiring the phone and reporting the problem. This time around however they’re blaming it on their recent separation from a sister company and that they no longer support streaming on their network. Of course after mowing through several Customer Service Monkeys I eventually discovered that they no longer support their paid streaming, which I could care less about. But the fact that I cannot access current streaming services on the Internet is in fact a problem on their network, but not that they don’t support streaming. At any rate, I was finally able to submit a ticket to their data analysts about a week ago… still no response.

Phenom X2 955 + 8GB PC2-8500 = Win

Well I decided to get an upgrade for my current AMD Phenom 9600 setup, and that upgrade was a new Phenom X2 955 processor, 8GB of OCZ Reaper PC2-8500 memory, and ASUS M4A79 Deluxe motherboard. Now I’m currently actually using my old ASUS M3A32-MVP motherboard because the new M4A79 needs to be sent back for RMA (which made me sad). I also ordered a new printer and case for this setup so I can’t wait for that to get here as well.

But so far I’m very impressed with the results compared to the 9600. As an example, in WoW while in Dalaran my screen would stutter and freeze with an FPS 12-20 at any GFX setting. This was common through a lot of my games, where I could set the GFX settings pretty much as high or as low as they’d go and I’d still get the same FPS. This was caused by the fix for the error in the translation lookaside buffer (TLB) and L3 cache of the processor which made it suffer huge performance losses. But now with this new X2 processor I can easily fly through Dalaran with 40-70 FPS and no lag and that’s with only one of my two ATI 3870’s in the rig.

Can’t wait to see what else I can easily do.

PHP PhotoGallery + Slimbox 2

I decided to make my own php photo gallery that dynamically renders thumbnails and such, but also uses Slimbox 2 to display the full image.

Download

Installation is easy, just copy and paste the files into your image directory and it will go on it’s own. You can edit the index.php file to change some settings which mainly is just for controlling the images themselves. You can also edit the template.html file in the ‘data’ folder to change the overall look of the page.

I don’t have a demo yet, but I’m working on uploading some pictures now which I’ll use as a demo.

Toshiba M200 + Vista Aero = Awesome

So I’ve done the pain staking (very worth it) process of installing Vista on my epic Toshiba M200 Tablet but for the longest time I couldn’t use Aero. Now as my last statement suggests, yes I found a way to run Aero… semi stable (see the list of things that I’ve noticed crash Aero).

To do so I needed:

So first up, I uninstalled my current drivers using the Control Panel, restarted and then ran Nasty File Remover (see below for how I had mine setup)

as you can tell, Aero is running... taken after I did this

as you can tell, Aero is running... taken after I did this

After I did that I downloaded and extracted the nVIDIA ForceWare 98.16 drivers from above to my desktop and copied the modded nvgm.inf to the folder (had to overwrite the existing one). Once it was copied I ran the setup.exe in the folder and restarted my computer. Once my computer was back up and running I started the Desktop Window Manager Session Manager in the Windows Services and applied the Aero effect in the Window Color and Appearance option in Personalize.

I decided to run a Windows Experience Index test to see how my stats improved and I was quite pleased, Gaming Graphics went from 1.0 to 2.3 although Graphics stayed at 1.0.

Windows Experience Index

Things I’ve noticed that crash Aero:

  • Opening some programs in full screen
  • Opening Windows Media Player
  • Opening Paint (yes… mspaint)
  • Going to My Pictures (probably due to thumbnails)

I’ve noticed it flickers sometimes on and off when opening some things, but if it ever crashes I can minimize all my windows then go into the Windows Services and restart the Desktop Window Manager Session Manager. To help improve its stability I went to the Performace under Advanced system settings and toggled Adjust for best performance then checked off Use visual styles on windows and buttons. I had to minimize all my windows and restart the Desktop Window Manager Session Manager to get Aero back but it’s now running fairly well.

Here’s a screenshot of Aero Glass running at 1400 x 1050 @ 32bit color on the Toshiba M200

M200 Aero Demo

As a side note, one may ask why I’m not using the latest 179.xx Forceware drivers and well the answer to that is simple: they don’t work (I tried them). What I may try next are the ~100.xx  Forceware drivers to see if they can add more stability, but for now I’m pleasde with what I have at the moment.